wtorek, 1 września 2015

Omlet ze świeżymi pomidorami – przepis


Każdy, kto ma dość słodkich omletów i podawanych z owocami, może dla odmiany przygotować omlet ze świeżymi pomidorami. 




Do tego dania, potrzebne są tylko następujące składniki: 2 jajka, szczypta soli, 4 łyżki mleka, 1/2 pomidora, łyżeczka papryczki chilli, łyżka masła, 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku, kilka kostek sera feta.





W celu przygotowania omletu, do miski wbij jajka, dodaj szczyptę soli i mleko. Pomidora obierz ze skóry, pokrój w kostkę i usuń miąższ wraz z sokiem, aby nie był zbyt wodnisty. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła, włóż papryczkę chilli i pomidory. Smaż do momentu odparowania wody. W tym czasie roztrzep jajka, w celu połączenia żółtka z białkiem na jednolitą masę. Na patelnię z pomidorami wyrzuć pozostałe masło i poczekaj aż się rozpuści. Następnie wylej roztrzepane jajka połączone z pozostałymi składnikami. Smaż do momentu zarumienienia, ale niezbyt długo, tak by omlet był puszysty i miękki. W momencie, gdy omlet jest prawie gotowy, wierzch posyp czerwoną papryką w proszku i połóż ser. Przy użyciu łopatki, złóż omlet na pół. W takiej postaci można przełożyć na talerz.




Omlet ze świeżymi pomidorami, najlepiej smakuje na ciepło. Dlatego nie należy zbyt długo mu się przyglądać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz