piątek, 4 września 2015

Kabaczek faszerowany


Kabaczek to popularne warzywo, które nie trudno wyhodować w przydomowym ogrodzie. Można z niego przygotować smaczne dania, jak chociażby kabaczek faszerowany pieczarkami i kaszą. 


Wystarczy zgromadzić następujące składniki: 1,5 kg kabaczka, 1/2 kg pieczarek, woreczek kaszy pęczak, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, cebulę, 2 ząbki czosnku, koper i natkę pietruszki, sól, pieprz, olej.





Jeżeli chcesz przygotować to danie, umyj kabaczka, przekrój wzdłuż oraz wydrąż środek. Na rozgrzanej patelni usmaż posiekaną cebulę, dodaj pokrojone pieczarki. Wciąż smażąc dane składniki, dodaj ugotowaną kaszę, koncentrat i posiekany czosnek, a następnie dopraw. W tej postaci duś to wszystko przez około 10 minut, a później pozostaw do ostygnięcia. Każdy kawałek kabaczka wypełnij przygotowanym farszem. Ułóż na natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 1,5 godziny.
Kabaczek faszerowany pieczarkami i kaszą to smaczne i dietetyczne danie, które może być doskonałym posiłkiem zarówno na obiad, jak i kolację.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz