sobota, 19 września 2015

Krem z brokułów z gorgonzolą


Nie ma prostszego i szybszego w przygotowaniu dania, jak krem z brokułów z gorgonzolą, który jest jednocześnie doskonałym posiłkiem do spożycia w porze obiadowej. Ilość składników też nie jest zbyt duża, a zupa smakuje rewelacyjnie. Czyżby i do tego dania można było przypisać powiedzenie - „coś z niczego”?




Wśród składników niezbędnych do przygotowania kremu z brokułów znajduje się: brokuł, litr bulionu warzywnego, śmietanka 36%, kawałek sera gorgonzola, 1/2 łyżeczki ostrej papryki oraz sól i pieprz.
Jeżeli chcesz przygotować tą smaczną zupę, do bulionu warzywnego dodaj różyczki brokuła i gotuj do miękkości. Kilka kawałków odłóż do dekoracji.




 Kiedy brokuł będzie już odpowiedni, zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Przypraw solą i pieprzem do smaku, a także dodaj śmietankę. Krem w tej postaci nadaje się już do spożycia. Pozostaje tylko wlać do talerza.
Krem podawaj z kawałkami sera i różyczkami brokuła na wierzchu, dzięki czemu danie to będzie jeszcze lepsze, a talerz pełen zupy, udekorowany.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz