poniedziałek, 14 września 2015

Sałatka z kabaczka z dodatkiem koziego sera


Kabaczek jest na tyle uniwersalnym warzywem, iż można je podawać zarówno w postaci pieczonej, smażonej, jak też gotowanej. Jednym z popularnych dań przygotowywanych na bazie tego produktu, jest sałatka z kabaczka z dodatkiem koziego sera.



Przygotowanie sałatki jest bardzo proste. Należy więc zacząć od zgromadzenia składników: kabaczek, 6 pomidorów, czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki soku z cytryny, 250 g oleju, natka pietruszki, bazylia, sałata, ser kozi, sól oraz pieprz.
Przygotowując sałatkę, umyj i osusz wszystkie warzywa. Obranego kabaczka gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Następnie przekrój go wzdłuż, usuń wszelkie pestki, miąższ pokrój w paski, układając plaster po plastrze na półmisku. Posiekaj cebulę z czosnkiem i wsmaruj je w każdy plaster kabaczka. Skrop sokiem ze świeżej cytryny, odrobiną oleju, przypraw solą oraz pieprzem. 




Sałatkę w takiej postaci wstaw do lodówki – najlepiej na kilka godzin. Pokrój pomidory, połącz je z pietruszką, bazylią, pokruszonym serem, a także cebulą zdjętą z kabaczka. Dopiero teraz umyj sałatę i połóż ją na półmisku, do tego dodaj kabaczka, a także pomidory wraz z pozostałymi dodatkami.
Sałatka z kabaczka z kozim serem nie tylko doskonale smakuje, ale też rewelacyjnie wygląda. Warto wypróbować ten przepis.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz