piątek, 25 września 2015

Krem z brokułów – zielona zupa


Każda mama wie, ile witamin mają brokuły. Tylko ona zdaje sobie sprawę z tego, że naprawdę warto je jeść. Mimo to, nie jest jej łatwo namówić dzieci do spożycia brokułów w czystej postaci, czy w formie dodatku do dania obiadowego. Jednak zielona zupa – „prawdziwe danie kosmitów” – może być kluczem do sukcesu.




Do przygotowania tej niepowtarzalnej zupy potrzebne są: 2 brokuły, koper, litr bulionu, filiżanka śmietany 18%, sól oraz pieprz.
Przygotowanie zupy brokułowej jest równie proste jak zgromadzenie powyższych składników. Umyj brokuły i podziel na kawałki. Dodaj je do przygotowanego wcześniej bulionu i gotuj, aż do uzyskania miękkości.





 Dodaj śmietanę i przypraw tak, by zupa miała odpowiedni smak. Kiedy trochę przestygnie, zmiksuj ją na jednolitą masę – krem. Koper umyj i posiekaj, dodaj do zupy. W takiej postaci gotuj jeszcze przez około 5 minut. Teraz już możesz podać zupę.
Krem podany w ładnych salaterkach będzie nie tylko ładnie się prezentował, ale też doskonale smakował i to nawet dzieciom.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz