piątek, 11 września 2015

Roladki z kabaczka


Kabaczek różni się od wielu innych warzyw głównie tym, że można z niego przygotować różnorodne dania. Przykładem są roladki, do których potrzebne są takie składniki jak: kabaczek, 150 g fety, szpinak, 3 ząbki czosnku, bazylia, natka pietruszki, sól, pieprz oraz olej.



 Zabierając się za przygotowanie tego dania, w pierwszej kolejności umyj kabaczka, a następnie pokrój w plastry, przypraw solą i pieprzem (grubość 1 cm) oraz podsmaż z obu stron. Poszczególne plastry ułóż na papierowym ręczniczku, aby tym sposobem usunąć z nich tłuszcz. 




Fetę pokrusz, połącz z pietruszką, bazylią i czosnkiem, skrop sokiem ze świeżej cytryny, a także przypraw solą i pieprzem. Każdy plaster kabaczka posmaruj farszem, połóż kilka liści szpinaku i zwiń na kształt roladki. Przygotowane roladki ułóż na dużym talerzu.
Roladki należy podawać na zimno. Idealnie pasują na kolację. Mogą też pełnić rolę przystawki. Co prawda, są prostym i szybkim do przygotowania daniem, ale smakują rewelacyjnie i mogą zaskoczyć swym apetycznym wyglądem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz