piątek, 29 kwietnia 2016

Triki szefów kuchni: smażenie

Prawdziwy szef kuchni, zna się na gotowaniu jak nikt inny, a to oznacza, że warto go podpatrywać. Dzięki jego nowoczesnym metodom można nabyć umiejętność przygotowywania naprawdę smacznych dań. Smaż jak szef kuchni to hasło, z którym bardzo często można spotkać się w internecie, bo nikomu nie trzeba chyba tłumaczyć, że takie informacje zwykle dostępne są w sieci.



Przechodząc jednak do rzeczy, należy podkreślić, iż smażenie oparte o wskazówki najlepszych kucharzy jest nie tylko przyjemne, ale również prowadzące do uzyskania smacznych i zdrowych potraw.

Naleśniki zwykle smażone są na różne sposoby. Niektórzy decydują się na smażenie beztłuszczowe z nadzieją, że te będą mniej kaloryczne. W tej sytuacji należy ograniczyć natłuszczenie patelni do pierwszego naleśnika. W przeciwnym razie będzie trudno uzyskać oczekiwany efekt. Trzeba również pamiętać, aby do samego ciasta dodać odpowiednią ilość oliwy albo oleju czy innego produktu zwanego tłuszczem. Przygotowując naleśniki, w szczególności naleśniki na słodko, porządny jest maślany smak. Jak go uzyskać? Jedną z metod jest użycie do smażenia Ramy maślany smak.

Są osoby, które mają problem z usmażeniem ryby. Chcąc uzyskać smaczną i atrakcyjną wizualnie rybę, należy ją przede wszystkim osuszyć ręcznikiem papierowym. Wówczas uzyska ładny, rumiany kolor. Ta będzie jeszcze smaczniejsza, gdy przed smażeniem zostanie namoczona w mleku, a później obtoczona w mące. Inną cenną techniką w przygotowywaniu ryby w postaci smażonej jest to, aby posolić ją dopiero na chwilę przed samym smażeniem.


Smażenie pączków to też nic prostego. Zwykle nabierają zbyt dużo tłuszczu. Chcąc tego uniknąć, należy do ciasta dodać odrobinę spirytusu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz