piątek, 13 maja 2016

Uniwersalne zapiekanki


Kiedy nie ma dobrego pomysłu na obiad czy ciepłą kolację, a w lodówce znajdują się resztki różnych produktów, warto przygotować zapiekankę.
Danie to jest o tyle dobre, że można je przygotować niemal ze wszystkiego, co ma się pod ręką, wykorzystując resztki, np. z wczorajszego obiadu. Przez to można uchronić je przed zmarnowaniem, a przy okazji przygotować znakomity posiłek. Do zapiekanek można bowiem dodawać wszystko, co podpowie fantazja, a efekt zawsze będzie świetny.


By przygotować zapiekankę, należy zdecydować się - makaron czy ziemniaki. Potem wystarczy dodać posiadane dodatki - warzywa, np. paprykę, cebulę, zielony groszek, kukurydzę. Świetnie nadają się pieczarki czy inne grzyby. Można też dodać mięso mielone, kiełbasę czy na przykład kurczaka z poprzedniego obiadu. Wierzch należy polać sosem beszamelowym, śmietaną wymieszaną z jajkiem czy choćby posypać serem (doskonała będzie mozzarella, ale może być dowolny ser), a potem upiec w piekarniku, uchylając pokrywkę przed końcem pieczenia, by wierzchnia warstwa apetycznie się zrumieniła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz