piątek, 22 lipca 2016

Zapiekanka z makaronem i kiełbasą

Makaron to znana potrawa. Można go ugotować i polać sosem, a można też z niego zrobić zapiekankę. Ale do zapiekanego makaronu warto czasem coś dołożyć. Możliwości jest wiele.
Zapiekanka makaronowa jest na tyle uniwersalnym daniem, że można do niej dodać warzywa, owoce, krewetki, ale równie dobrze można dodać kiełbasę. Obieramy kiełbasę ze skórki i kroimy na plasterki. Oprócz tego marynowane pieczarki należy pokroić na ćwiartki. Kiedy już to zrobimy pozostanie nam odsączenie kukurydzy i posiekanie drobno pietruszki. Następnie powinniśmy ugotować makaron al dente dodając do wody jedną łyżkę oliwy. Potem powinniśmy odsączyć. Mieszamy makaron z natką pietruszki, pieczarkami, kukurydzą i kiełbasą. Przyprawiamy pokruszonymi kostkami Knorr. Jajka mieszamy z mlekiem. Dodajemy do tego sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Polewamy tym wywarem naszą zapiekankę makaronową i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Temperaturę ustawiamy na 200 stopni. Następnie mieszamy koncentrat z ketchupem i niepełną szklanką wody, dodajemy sól i pieprz. Taką mieszanką polewamy zapiekankę i czekamy kolejne 10 minut. Potem pozostaje nam wysmarować tłuszczem żaroodporne naczynie i włożenie do niego przygotowanej masy. A potem pozostanie nam się delektować naszą potrawą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz