wtorek, 25 sierpnia 2015

Przepis na omlet z dodatkami


Omlet to rewelacyjny pomysł na śniadanie przede wszystkim dla tych osób, które lubią jajka, ale tradycyjna jajecznica już dawno im się znudziła. Jest nie tylko smaczny, ale i pożywny. 


Przygotowanie omletu trwa kilka minut. Połączenie go z wybranymi dodatkami, uczyni to danie jeszcze smaczniejszym. A dodać można praktycznie wszystko, gdyż omlet równie dobrze smakuje na słodko, ostro, jak i na słono.






Do przygotowania omletu potrzeba: 2 jajka, łyżeczkę mąki, łyżkę mleka, łyżkę oliwy z oliwek oraz pieprz i sól. Nie można zapomnieć jeszcze o dodatkach, ale to już kwestia indywidualna.
Przepis jest następujący. Do naczynia wlej mleko i dodaj mąkę, a następnie dokładnie rozetrzyj. W oddzielnym naczyniu ubij białka. Do mleka połączonego z mąką, dodaj żółtka i rozetrzyj masę. 



Dopiero, kiedy będzie miała idealną konsystencję, powoli dodawaj białko i delikatnie mieszaj. Na rozgrzaną z tłuszczem patelnię, wylej zawartość naczynia, a następnie ułóż ulubione dodatki. Wśród nich może znaleźć się szybka, kukurydza lub inne warzywa, jak również na przykład owoce. W czasie smażenia nie można zapomnieć o konieczności przewrócenia omletu na drugą stronę. To będzie prawdziwy wyczyn, ale zawsze można pomóc sobie drewnianymi łopatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz